Τα οφέλη της άσκησης για όλους μας είναι πάρα πολλά. Η άσκηση βοηθά στον έλεγχο του βάρους, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, στην αύξηση της υγιούς χοληστερόλης HDL, στην ενίσχυση των μυών και των οστών, στη μείωση του άγχους και στη βελτίωση της γενικής ευεξίας σας. Για τα άτομα όμως που πάσχουν απο διαβήτη η άσκηση μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και ενισχύει την ευαισθησία του σώματός σας στην ινσουλίνη, καταπολεμώντας την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Μελέτες υπογραμμίζουν μερικά απο τα οφέλη της άσκησης :
- Η προπόνηση με αντιστάσεις και η αερόβια άσκηση βοήθησαν στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη σε προηγουμένως καθιστικούς ηλικιωμένους με κοιλιακή παχυσαρκία σε κίνδυνο για διαβήτη. Ο συνδυασμός των δύο τύπων άσκησης αποδείχτηκε πιο ωφέλιμος από το να κάνετε τον ένα μόνο του.
- Τα άτομα με διαβήτη που περπατούσαν τουλάχιστον δύο ώρες την εβδομάδα είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις σε σχέση με τους συναδέλφους τους με καθιστική ζωή και όσοι ασκούνταν τρεις έως τέσσερις ώρες την εβδομάδα μείωσαν τον κίνδυνο ακόμη περισσότερο.
- Οι γυναίκες με διαβήτη που περνούσαν τουλάχιστον τέσσερις ώρες την εβδομάδα κάνοντας μέτρια άσκηση (συμπεριλαμβανομένου του περπατήματος) ή έντονη άσκηση είχαν 40% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή νόσο σε σύγκριση με εκείνες που δεν ασκούνταν.
Επίσης η καλύτερη ώρα για άσκηση είναι μία έως τρεις ώρες μετά το φαγητό, όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι πιθανό να είναι υψηλότερα. Εάν χρησιμοποιείτε ινσουλίνη, είναι σημαντικό να ελέγξετε το σάκχαρό σας πριν από την άσκηση.Είναι επίσης καλή ιδέα να ελέγχετε το σάκχαρό σας μετά από οποιαδήποτε ιδιαίτερα εξαντλητική προπόνηση ή δραστηριότητα.Οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης να μην ασκηθείτε εάν το σάκχαρό σας είναι πολύ υψηλό (πάνω από 250), επειδή η άσκηση μπορεί μερικές φορές να αυξήσει ακόμη περισσότερο το σάκχαρο στο αίμα.
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-importance-of-exercise-when-you-have-diabetes